Σύγχρονος χορός


Ο σύγχρονος χορός αναπτύχθηκε τον 20ο αιώνα ξεφεύγοντας από τους κανόνες του κλασικού χορού και άνοιξε το δρόμο προς ένα πειραματικό και ελεύθερο τρόπο κίνησης. Δημιουργήθηκε για να δώσει μεγαλύτερο χώρο στην έκφραση, τη δημιουργία και τα συναισθήματα. Επηρεασμένος από την κινησιολογία και το βηματολόγιο του κλασικού μπαλέτου, απελευθέρωσε τον χορευτή και επικεντρώθηκε στην κίνηση που πηγάζει από την ψυχή. Επικεντρώνεται στην προσωπική ερμηνεία του χορευτή και όχι σε βήματα με συγκεκριμένη δομή όπως συμβαίνει στο μπαλέτο.

Μια ακόμη σημαντική διαφορά με το μπαλέτο είναι η χρήση του βάρους. Σε αντίθεση με τους χορευτές του μπαλέτου που προσπαθούν να φαίνονται διαρκώς αέρινοι και ανάλαφροι πάνω στις μύτες των ποδιών τους, οι χορευτές του σύγχρονου χρησιμοποιούν το βάρος του σώματός τους για να ενισχύσουν τις κινήσεις τους, και οι χορογραφίες τους συχνά περιλαμβάνουν «πτώσεις» στο έδαφος και χορό στο πάτωμα.Ο σύγχρονος χορός επιτρέπει στους χορευτές να κινούνται ελεύθερα, χωρίς να θέτει κανόνες και περιορισμούς, γι’ αυτό και αποτελεί την απόλυτα ελεύθερη έκφραση κάθε χορευτή.

Μερικοί από τους πρωτοπόρους του σύγχρονου χορού ήταν οι Isadora Duncan, Doris Humphrey, Martha Graham, Rudolph von Laban, Jose Limon, Merce Cuningham. Μερικοί από αυτούς έχουν δημιουργήσει τα δικά τους συστήματα και μεθοδολογίες διδασκαλίας.

Στη Σχολή μας χρησιμοποιούμε στοιχεία από διαφορετικές τεχνικές του σύγχρονου χορού ανάλογα με το πιο στυλ είναι καταλληλότερο για την κάθε ηλικία.

Προπαρασκευαστικά τμήματα

Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν σύγχρονο χορό από την ηλικία των 6 ετών. Πρόκειται για ένα ελεύθερο μάθημα που βασίζεται στις βασικές αρχές του σύγχρονου χορού και ακολουθεί τις ιδέες της δημιουργικής κίνησης.

Σε αυτό το μάθημα τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν την ελευθερία της κίνησης και την έκφραση του συναισθηματικού τους κόσμου. Παράλληλα μαθαίνουν να ανταποκρίνονται στη μουσική και τις ρυθμικές εναλλαγές. Είναι ένα κατάλληλο μάθημα για να μάθουν τα παιδιά να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν σε μια ομάδα.

Σύγχρονος χορός

Από την ηλικία των 7 ετών τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν σύγχρονο χορό. Στις πρώτες ηλικίες το μάθημα βασίζεται στην τεχνική Release η οποία βοηθά στην απελευθέρωση των αρθρώσεων και επομένως και της κίνησης. Μαθαίνουν να ανακαλύπτουν τη φυσική κίνηση του σώματος και πώς μπορούν να χορεύουν με ελευθερία. Με αυτόν τον τρόπο τους δίνεται ο χώρος να βάλουν τη φαντασία και τα συναισθήματα στον χορό τους και να μάθουν ακόμη να φτιάχνουν τις δικές τους κινήσεις και χορογραφίες.

Μετά την ηλικία των 10 ετών στο μάθημα εισάγονται τεχνικές και μέθοδοι από συστήματα του σύγχρονου χορού όπως του Jose Limon, της Martha Graham και του Merce Cuningham.

Comments are closed.